Detta handlar boken om: Vi går en promenad i naturreservatet på Rörö. 58 växter presenteras med bild och vetenskapligt namn. Men fokus ligger inte på fakta utan upplevelsen av naturen. Känslan! Den där energin som naturen så generöst delar med sig av. Bara vi är öppna för att ta emot den. Medveten närvaro är en bristvara i vårt moderna samhälle. Naturen kan hjälpa oss att hitta inre ro.


torsdag 9 maj 2013

Provläs "Naturens gåvor"


Så roligt att du tittar in här för att provläsa min nya bok "Naturens gåvor". Boken är inbunden, 86 sidor i färg. Läsaren får följa med på en promenad i medveten närvaro. Vi går i naturreservatet på Rörö. 58 växter presenteras med bild och vetenskapligt namn. Men fokus ligger inte på fakta utan upplevelsen av naturen. Känslan! Den där energin som naturen så generöst delar med sig av. Bara vi är öppna för att ta emot den.



Första kapitlet: Ut i naturen!

Välkommen att följa med mig på en tur i vår natur. Vi ska vandra ute i naturreservatet på ön Rörö som ligger i Göteborgs norra skärgård.

Jag går ofta ut i naturen när jag längtar efter lugn och ro. Naturen har så mycket att ge. Den rensar både hjärna och hjärta. Väldoftande blommor, kämpande småkryp, träd, hav, stenar och sand påverkar oss. De kan få våra världsliga problem att krympa en aning.

Men då måste vi ta emot naturen. Inte bara titta lite förstrött utan verkligen ta in den med syn, lukt, känsel och hörsel. Naturen ska upplevas. Helst i medveten närvaro med alla sinnen. Naturen ska kännas. I hela kroppen!
...
Sist men inte minst så finns här mängder med växter. Många av dem har vackra blommor. Några är väldigt vanliga och andra är mycket ovanliga. Vissa är giftiga. Vissa går att äta. Många har använts som läkeväxter. Några av dessa används än i dag för olika åkommor.

En vanlig åkomma som vi moderna människor lider av är avsaknad av stillhet och närvaro. En känsla av otillräcklighet kan smyga sig på i det ständiga bruset av information och ljud. Vi riskerar att bli sjuka.

Naturen kan läka och hela. Nu lägger vi alla prestationskrav på hyllan för en stund. Vi ska ”bara vara”! I naturen tar vi in det som är. Just nu och just här! Lägg undan datorn, mobilen och den smarta telefonen. Ta ett djupt andetag och landa i nuet. Följ med mig ut och upplev naturen.


Fjärde kapitlet: Kring sjön Ersvan

Går vi här i början av sommaren kommer vi att få se små växter med vita ”blommor” som är svarta i mitten. Senare på sommaren har blommorna förvandlats till röda bär. Detta är hönsbär. Det som man tror är vita kronblad är högblad. Det svarta i mitten är i själva verket flera små blommor med svarta kronblad. De röda bären är inte giftiga men inte heller goda. Så låt dem sitta kvar och bli uppätna av fåglar.

Snart får vi syn på ett högt strå med en brun ”boll” på. Detta är en växt som hör till familjen tågväxter. Den kallas för knapptåg. Det bruna är blomställningen som sitter i toppen av växten. Det som sticker upp ovanför är ett stödblad. Knapptåg har använts vid tillverkning av bland annat mattor och flytvästar.


Femte kapitlet: Stenarna och havet

Nu är vår promenad slut. Snart dags att återvända hem. Men innan dess föreslår jag att vi gör som tjuren Ferdinand. Vi sätter oss ned i naturen och bara njuter. Förundras över allt det vackra som finns, hur väl allt är samordnat och vilka fiffiga lösningar som naturen har ”hittat på”. Tänk att vi får vara en del av allt detta! Visst är det fantastiskt!

Det bästa i livet är gratis. Jag blir mer och mer övertygad om det.

Vi blundar en stund. Upplever vinden och solen mot huden, känner dofter och hör ljud. Vågor skvalpar in mot land och söker sig fram mellan stora och små stenar. Lyssna på de vackra toner som bildas när vattnet fräser och kluckar. Vilken musik!
...
Under en begränsad tid får vi vara en del i naturens livscykel. Missa inte din tid här på jorden. Upplev naturen i medveten närvaro! Med alla dina sinnen! Njut!

Tack för att du följde med mig på denna promenad i naturreservatet på Rörö. Du är varmt välkommen tillbaka.


Boken finns snart för försäljning.
Jag återkommer med info om var och när och hur.

Må gott!
/Lena



2 kommentarer:

  1. Vilken härlig promenad du tog oss med på, tack. tidig morgon när det är tyst, lugnt och bara fåglarna sjunger, strövar jag gärna längs havet eller i skog och mark. En lisa för själen. Kram Åse

    SvaraRadera
  2. Varmt lycka till med din underbara bok!

    SvaraRadera